Search
 

Witschimmel

Brie de Meaux A.O.C.

In de omgeving van het plaatsje Meaux wordt deze mooie rauwmelkse brie gemaakt. Deze brie heeft het A.O.C. predikaat. De wrongel wordt niet, zoals gebruikelijk, gesneden maar in lagen geschept in de vorm. Nadat de wei er uitgelopen en de kaas stevig geworden is, wordt de kaas met zijn speciale schimmel bestrooid en gerijpt op matjes van stro. De brie die ik heb is iets dikker als andere boerenbrie’s. Het lekkerst is de brie als de korst begint te bruinen en het zuivel geen krijtige laag meer heeft. Het is een witschimmelkaas van koemelk. Lait Cru. Een goed gerijpte brie is romig en coulant met aroma’s van noten. De hele brie weegt zo ongeveer 3 kilo.

De Meau wordt voor het eerst vermeld in 774 toen Karel de Grote deze kaas proefde tijdens zijn verblijf in Brie. Daarna liet hij jaarlijks twee ladingen op zijn kasteel in Aken bezorgen. Hij werd van oorsprong gemaakt in de Abdij Notre-Dame in Jouarre. Einde 18de eeuw was hij geliefd bij zowel de armen als de rijken. Hij wordt de ‘koning onder de kazen’ genoemd. Deze bekroning kreeg hij van Talleyrand op 9 juni 1815 op het Congres van Wenen waarop Von Metternich de Brie de Meaux uitriep tot Prince des fromages et premier des desserts.

Productinformatie: koemelk, rauwmelks
Gewicht: ik snij deze op het gewenste gewicht vanaf ca. 100 gram
Herkomst: Regio Brie, stadje Meaux, Frankrijk
Vetpercentage: 45%

afkomstig uit Frankrijk  kaas afkomstig van de koe

Brie de Meaux AOC Donge

Brillat Savarin

De Excelsior is een Franse kaas uit Normandië. De kaas is ontwikkeld in de dertiger jaren door de kaasmaker Henri Androuët. Na een kleine aanpassing in de vorm heeft de kaas een andere naam gekregen, de Brillat-Savarin, hiermee eerde Androuët de 18e-eeuwse Franse gastronoom Jean Anthelme Brillat-Savarin, de auteur van “Physiologie du goût, ou Meditations de gastronomie transcendante”.

Van Brillat-Savarin is ook de uitspraak: “Un repas sans fromage est une belle à laquelle il manque un oeil; le fromage est le complément d’un bon repas et le supplément d’un mauvais” (een maaltijd zonder kaas is als een schone zonder oog, kaas vult een goede maaltijd aan en vult na een slechte maaltijd).

De Excelsior was afkomstig uit Normandië, maar de Brillat-Savarin wordt tegenwoordig ook gemaakt in de Île-de-France-regio en/of de Bourgondië.

De kaas wordt gemaakt van koemelk, in het proces wordt aan de melk nog room toegevoegd, zodat een “triple crème” kaas ontstaat. De kaas heeft een heel hoog vetgehalte, de rijping van de kaas vindt plaats op vergelijkbare wijze als bij de Brie. De kaas rijpt zo’n 12 dagen, daarna kan de kaas het beste gegeten worden. De optimale tijd voor deze kaas is van april tot oktober.

Productinformatie: koemelk
Gewicht: hele kaas 500 gram, maar ik snij deze op het gewenste gewicht vanaf ca. 200 gram
Herkomst: Regio Ile-de-France, Frankrijk
Vetpercentage: 75%

afkomstig uit Frankrijk  kaas afkomstig van de koe

Saint felicien tentation 70%

Zacht, smeuïg koekaasje uit rauwe melk. Werd begin de 20ste eeuw uitgevonden door een kaasverkoper uit Lyon die een kaas zocht om zijn overschotten aan melk en room weg te werken.

Is net zoals zijn broertje, de St Felicien Jatte, afkomstig uit de Rhône-Alpes. Aan de kaas werd room toegevoegd wat zorgt voor een romige kern en zachte smaak. De kaas is soms loperig. De korst is wit, gebloemd. De St Felicien Tentation heeft een rijping van minimum twee weken. Tripelcreme, vol romig en coulant.

Productinformatie: koemelk, rauwmelks
Gewicht: ca. 210 gram
Herkomst: Frankrijk, Rhone
Vetpercentage: 70%

afkomstig uit Frankrijk  kaas afkomstig van de koe

Gaperon

Veelal ‘de kaas van de armen’ genoemd, omdat deze gemaakt werd van het restproduct van de kaasmakerij, de wei. Een frisse melkzure smaak die wordt verrijkt door een sterke geur van knoflook en peper welke een verfijnde en aangename warme smaak achter laat in de mond. De korrelige textuur wordt romig in de mond.
De Gaperon is een Franse kaas van het type halfharde kaas met natuurlijke korst. De kaas wordt in Auvergne gemaakt.
De kaas wordt gemaakt van koemelk, van karnemelk en van (rauwe) melk. Deze bereidingswijze maakt dat de kaas een erg laag vetgehalte heeft. In de wrongel wordt knoflook en gemalen peper gemengd, wat een speciale licht-pikante smaak aan de kaas geeft. Oorspronkelijk werden de kazen naast de schoorsteen bewaard, wat nog voor een licht gerookte smaak zorgde. De kazen rijpen 1 à 2 maanden.
De kaas heeft een halfronde vorm: een bol met een platte bodem en is gewikkeld in raffia. De kaas heeft een sterk afwijkende smaak, en heeft om die reden een eigen publiek.

Productinformatie: rauwmelkse koemelk
Gewicht: ca. 220 gram
Herkomst: Frankrijk
Vetpercentage: 45%

afkomstig uit Frankrijk  kaas afkomstig van de koe

Camembert mini calvados

Camembert Calvados is een witschimmel specialiteit. Een mooie Camembert wordt eerst gewassen met Calvados. Daarna wordt de kaas door broodkruim met ook Calvados gewenteld. Volgens de AOC-bepalingen moet een Camembert een minimum rijping van 21 dagen achter de rug hebben, maar aangezien deze kaas geen AOC-label draagt, mag hij al iets vroeger behandeld worden met het calvadosmengsel en zo verder rijpen tot hij klaar is om gegeten te worden.

Productinformatie: rauwmelkse koemelk
Gewicht: ca. 150 gram
Herkomst: Frankrijk
Vetpercentage: 45%

afkomstig uit Frankrijk  kaas afkomstig van de koe

Camembert mini calvados
Camembert mini calvados

Sorry, the comment form is closed at this time.

× How can I help you?